Dulu Buat Film Hina Rasulullah Saw, Kini Berdakwah Di Jalan Islam

Perpek Media – Bukan senang untuk seseorang itu menerima perkara baru dalam hidupnya. Lebih-lebih lagi jika perkara tersebut merupakan satu perkara yang tidak disukainya sebelum ini.

Namun, berkat keluhuran hati dan ikhlas menerima perkara baru, sudah tentu ia akan mendapat kebaikan diatas segala keyakinan yang telah diberikan terhadap sesuatu yang tidak digemari sebelumnya.

Pernah buruk-burukkan Rasulullah

Hal tersebut samalah seperti keadaan yang berlaku kepada seorang pengarah film pendek kontroversi suatu masa dulu yang berjudul Fitna. Film pendek tersebut mengisahkan mengenai Islamophobia dan memburukkan Rasulullah.

Arnoud Van Doorn yang juga merupakan seorang ahli dewan undangan di Belanda sekitar tahun 2013 merupakan antara yang terlibat dalam pembikinan film tersebut.

Makin belajar, makin tertarik dengan Islam

Walau bagaimanapun, hati Arnoud mulai terbuka untuk mengenali Islam selepas sedar ada sesuatu yang harus diketahui mengenai agama itu.

Menerusi satu artikel temu bual dalam majalah The Guardians, Arnoud memberitahu bahwa dia mulai mempelajari Al-Quran dan mendalaminya, semakin dia merasakan ketenangan dengan ayat-ayat suci.

Tambahnya lagi, semakin dia mendalami Islam membuat dia kenal akan dirinya dan hal tersebut membawanya sehingga menunaikan ibadah haji .

Giat jalankan kempen

Bermula dari itu, kini Bapak tiga orang anak ini, menjalani kempen bagi membanteras Islamophobic di Belanda. Dia juga menjalani hidup sebagai seorang Muslim dan menjadi seorang pendakwah menyebarkan Islam dalam kalangan orang muda di negaranya.

Kisah Arnound Van Doorn itu sepantasnya menjadi inspirasi bagi semua dan menjadi ikhtibar karena boleh jadi sesuatu yang kita benci itu akan bertukar menjadi perkara yang paling dicintai. []

*Sumber : borakdaily.com / Arnoud van Doorn / Theguardian

Mungkin Anda Menyukai

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *